O jeden kieliszek za daleko...
- Jaką rolę w zapobieganiu alkoholowej „katastrofie” podczas imprezy integracyjnej odgrywa szef sprzedaży?
- Jak i kiedy reagować, jeśli podczas imprezy firmowej pracownicy pod wpływem alkoholu zachowają się nieodpowiednio?
Właśnie na ekrany polskich kin wchodzi oskarowy przebój „Na rauszu” z brawurową rolą Madsa Mikkelsena. Uogólniając, opowiada o tym samym, co ten artykuł: co się dzieje gdy przekroczy się alkoholową granicę. Postaram się, przywołując kilka przykładów, pokazać, jak zareagować, kiedy na imprezie integracyjnej uczestnicy za sprawą alkoholu zrobią o jeden krok za daleko.
Wszystko jest dla ludzi
Alkohol, tak jak i inne, dopuszczone prawnie używki, jest dla ludzi. Może sprawiać wiele radości, może też być przyczyną tragedii. To oczywistości, ale jakże często trzeba o nich przypominać. Wielu osobom trudno sobie jednak wyobrazić spotkanie, takie jak impreza integracyjna, bez alkoholu. Sprzyja on rozluźnieniu atmosfery, czasem pozwoli nieśmiałemu młodemu pracownikowi podejść do szefa i porozmawiać. Nie ma w tym nic złego, trzeba tylko zachować kilka zasad, zarówno przy organizacji, jak i w trakcie trwania spotkania, a także być przygotowanym, że mimo wszystko coś niefortunnego jednak może się wydarzyć.
Przygotowanie integracji
Najważniejsze jest określenie celu spotkania. Z reguły wykorzystuje się je do podsumowań, wręczenia nagród dla najlepszych pracowników lub też spotkań z najważniejszymi menedżerami w hierarchii firmy. Ważny jest dokładny harmonogram spotkania. Najczęściej trwa ono od piątku do niedzieli. Biorąc pod uwagę zagrożenia związane z alkoholem, samą imprezę należy zaplanować w taki sposób, aby uczestnicy mieli szansę wytrzeźwieć. Jako przykład podam tu własne doświadczenia z czasów, kiedy organizowałem doroczne zjazdy sił sprzedaży. Program był mniej więcej taki:
- piątek – przyjazd i uroczysta gala połączona z przedstawieniem podsumowania roku i nagrodzeniem najlepszych handlowców. To był dzień spokojniejszej zabawy i mniejszego ryzyka związanego z nadużyciem alkoholu przez uczestników,
- sobota – dzień szkoleniowy, najczęściej poświęcony nowym produktom, a także kwestiom warsztatowym, zakończony dyskoteką, czyli zabawą zdecydowanie luźniejszą i z większą ilością alkoholu,
- niedziela – od śniadania do obiadu zajęcia integracyjne zarówno w salach, jak i na świeżym powietrzu, po obiedzie wyjazd.
Wykorzystałeś swój limit bezpłatnych treści
Pozostałe 73% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników portalu. Zaloguj się, wybierz plan abonamentowy albo kup dostęp do artykułu/dokumentu.