E-commerce & Digital Marketing
Temat numeru: Quick commerce
Zakupy internetowe dostarczone do klienta w ciągu kilkudziesięciu, albo nawet kilku minut? Jeszcze niedawno mogło się to wydawać fantasmagorią, a jednak quick commerce rozwija się w ostatnich miesiącach bardzo intensywnie, w czym z pewnością pomogła pandemia COVID-19. Póki co, liderami w wyścigu o jak najszybsze dostarczenie zakupów do klienta pozostają sklepy spożywcze, ale po piętach zaczynają im deptać m.in. drogerie internetowe. Jakie są największe wyzwania związane z rozwojem quick commerce? Czy sprawdzi się on w każdej branży? Gorąco zachęcam do lektury naszego Top Tematu i artykułów Sandry Kluzy i Darii Kwapich, Andrzeja Szylara oraz Igora Kałuży i Joanny Kalety.
W bieżącym wydaniu magazynu przyglądamy się także innym technologiom, które pomagają w podniesieniu wyników e-sprzedaży. Pierwszą z nich jest dark mode, czyli tzw. tryb ciemny – ciemny motyw interfejsu, dostępny m.in. w aplikacjach społecznościowych, takich jak Messenger, Twitter czy Slack. Wielu użytkowników internetu przyzwyczaiło się już do tego, że może w ten sposób odciążyć wzrok, zdaniem niektórych content również bywa bardziej czytelny właśnie na ciemniejszym tle. To dla marketera dobra i zła wiadomość – dobra, bo przejście na „ciemną stronę mocy” może pomóc firmie się wyróżnić, zła – ponieważ nie każda wiadomość e-mail będzie wyglądać dobrze w dark mode. Mądre jego wykorzystanie wymaga więc zwiększonej uważności i po prostu więcej pracy, która jednak może się opłacić. Więcej na ten temat w artykule Klaudii Szostok.
Grzegorz Kubera pisze natomiast o tym, w jaki sposób wykorzystać rzeczywistość rozszerzoną (AR) w biznesie, pokazując na przykładach, które firmy już się na to zdecydowały. Warto bliżej przyj- rzeć się tej technologii, ponieważ zastosowanie jej w e-commerce przekłada się nie tylko na większe zaangażowanie konsumentów, ale także na niższy współczynnik zwrotów.
Ponadto w numerze przyjrzymy się bliżej takim zagadnieniom, jak KPI w obsłudze klienta, marketing zwinny czy zmiany w zastosowaniu plików cookies.
W tym wydaniu: